4032 Debrecen,
Egyetem tér 1.
+36 (52) 512-923
info@mnytud.arts.unideb.hu

Magyar | English

Nyelvészeti munkákban használható betűkészletek

A magyar egyezményes és finnugor átírás betűkészlete egyelőre nincs közforgalomban, ezért az e fonetikus átírások betűinek egy részét tartalmazó fontokat a Windows Times New Roman betűcsaládjához Kis Tamás készítette el. Ezeket a betűket lentebb a fontok nevére kattintva szabadon letöltheti.

A Times New 1–5Diacritical nevű fontok a magyar egyezményes hangjelölés és a finnugor átírás egyes betűit tartalmazzák (nem mindet, de nagyon sokat; illetve számos nyelvtörténetből ismerős betű is előfordul a fontokban) normál álló és dőlt formátumban, a DiacritCyr Times New Roman néhány mellékjeles cirill betűt (normál dőlt és félkövér álló), a Greek a teljes ógörög ábécét normál álló és dőlt formátumban, a Times Finno-Ugric 1–5 pedig néhány finnugor nyelv mai és régebbi irodalmi nyelvének mellékjeles és a szláv ábécékből hiányzó cirill betűit.

Ezek a karakterkészletek meglehetősen régen készültek, ezért használatuk a UNICODE-os Windowsokban, újabb szövegszerkesztőkben apróbb, de könnyen megoldható problémákat okozhat. A leggyakoribb gond, hogy az ANSI kóddal (ALT + számok a numerikus billentyűzeten begépelve) beírt karakterek nem helyesen jelennek meg. Ezt az ANSI és a UNICODE közötti eltérések okozzák. A legegyszerűbben úgy oldható meg a probléma, hogy a szükséges karaktereket a fontokhoz mellékelt táblázaban található UNICODE-jukkal gépeljük be. (A Word manapság használatos verzióban például a négyjegyű kód begépelése után az ALT + X lenyomására a kód helyén megjelenik a szükséges betű.) Régebbi szövegszerkesztők esetében, amelyek még nem ismerik az ALT + X kódbevitelt, célszerű angol billentyűzetkiosztást kérni a gépünkön, mielőtt ezeket a fontokat akarjuk írni, vagy a Karaktertáblával is hibátlanul be lehet szúrni az egyes betűket. Egyszerű és megbízható megoldás (ráadásul minden windowsos programban működik) a UnicodeInput használata.

A fontok legtipikusabb „hibájaként” azt is meg kell említeni, hogy az ezekben található betűk „szétnyomják”, nagyobbá teszik a sortávolságot, ha a szövegszerkesztő ezt engedi (pl. mert automatikus sortávolságra van állítva). Ennek elkerülésére a sorközt rögzítettre kell venni, pl. a Wordben: Formátum — Bekezdés — Sorköz: Pontosan. A „Pontosan” értéke állítható, ami függhet a betű méretétől (a normál sortáv a betű nagyságának 120%-a szokott lenni, tehát 10 pontos betű esetén 12 pont a sorköz), illetve attól, hogy sűrű vagy szellős sortávolságot akar a felhasználó.

Az egyes fontokat tömörített (*.ZIP) file-ok tartalmazzák. A TTF kiterjesztésű TrueType fontok melletti PDF fájlok az eligazodásban segítő kiosztás-táblázatokat tartalmazzák. Ezek segítségével az egyes karakterek könnyen megtalálhatók és gépelhetők.

  • Times New 1Diacritical, Times New 2Diacritical, Times New 2bDiacritical, Times New 3Diacritical, Times New 4Diacritical, Times New 4bDiacritical, Times New 5Diacritical/Symbol, álló és dőlt (diacr.zip)
  • DiacritCyr Times New Roman Italic, DiacritCyr2 Times New Roman Bold Italic (diacrcyr.zip)
  • Greek, Greek Italic, álló és dőlt (greek.zip)
  • Times Finno-Ugric 1–5, álló és dőlt (fgrtms.zip)

További fontokat, linkeket, információkat a már nem gondozott http://mnytud.arts.unideb.hu/mnyj/phonfont.htm oldalon találhat.