F

fa Kint ül a száraz ~ mellett: Alegység-ügyeletesi szolgálatban van; vö. bútor. Szj: Még el sem ültették azt a ~'t, amiből a →centid készül. →Nehogy már a ~ tekeredjék a kígyóra!

fabaltás fn ritk Laktanyai fodrász; kőbaltás.

fácános fn Fogda; fogszi. [← fogoly1–2 ’fogságban levő személy’ és ’fácánnal rokon madár’].

fadugós ~ kézigránát: (Leginkább fából készült) gyakorló-kézigránát.

fagatya fn Vattás nadrágbélés, pufajkanadrág; tundrabugyi.

fagyálló ~ zalai →fecske. Somogyi ~ fecske←.

fagyigép Szh: Kavar, mint egy ~.

fagylalt Szj: →Nehogy már a ~ visszanyaljon!

fakabát fn Őrbódé; kutyaól.

fal ~ra veszi: Kitol vele; megszívatja. Vö. argó falhoz állít ’becsap’. Szj: ~tól ~ig (hadd csapódjon!) <ti. a felmosórongy: a folyosó felmosásának meghatározása; ill. felszólítás erre, ha nem így történik>; vö. fókázik. Szh: ~hoz váglak, mint Józsit az aknavető: <Fenyegetésként> ritk, tréf Megverlek. Vö. betakar.

falikutya fn Fali hangszóró. Mit ugat már megint a ~? (Nk84/85). — szokol.

falóKevés, mint a trójai ~ az epsomi derbin.

fapados fn ritk Fogda; fogszi.

farok Befelé nő a farka: Zárkózott, csendes természetű, befelé forduló <katona>. Egymásba ér a farkuk: durva A sorban túl közel állnak egymáshoz. Veri a farkát: durva Semmit nem csinál, pihen, lazsál; pihizik. Vö. herevere; vö. még szleng (ki)veri a farkát/faszát ’önkielégítést végez’.] Vö. fasz.

fasz fn Hímvessző. Belevágja/beleveri a ~át: durva Nem csinálja, nem foglalkozik vele. || Elege van vmiből. A ~om belevágom az egész őrségbe! (Nk84/85). Derékba kapja a ~t; (meg)szívja a (nagy) ~t: durva Nagyon megjárja, pórul jár; megszív. Elvágja a ~át: durva Kitol vele; megszívat. Egymásba ér a ~uk: durva A sorban túl közel állnak egymáshoz. A ~(a) kivan vmivel: Elege van vmiből. A ~ kivan már ezekkel a táposokkal (Nk84/85). A ~om kivolt az üti agyalásával (uo.). <Káromkodásként is:> A ~om kivan! Tele van a ~a vkivel v. vmivel: durva Elege van belőle. Veri a ~át: durva Semmit nem csinál, pihen, lazsál; pihizik. Vö. herevere. A halál ~ára: <Kifejezésekben:> A fenébe. Ki lehet tapogatni a halál ~ára! (Le81/82): durva Takarodj(atok)! Szj: Basszon meg← egy lavór ~! Eredj az isten ~ára, és mondd meg, hogy én küldtelek!: durva Menj a fenébe! A ~om elsül/eldurran!: <(Felháborodás és) meglepetés kifejezésére:> Még ilyet! Vö. A picsám eldurran! Hát a ~om eldurran, mit képzelnek ezek a kopárok?! (Nk84/85). ~om a füledbe, hogy legyen tengely a fejedbe!: durva <Káromkodás, a másik iránti düh kifejezése>. Az isten kóchengeres ~a!: durva <Káromkodás>. A kotlós ~át!: tréf <Káromkodás>. Nyalom a ~át vkinek: durva, biz <Beszédtöltelék jellegű kifejezés>. Mi kéne neked, nyalom a ~od? (Nk84/85). Nincs annyi vér a ~ában/pucájában, hogy…: durva Nincs benne annyi becsület, bátorság, hogy… Szájába a ~om!: durva <Többnyire indulatos kifakadás>. Azt mondta, hogy nem enged el szabira? Szájába a ~om! (Nk84/85). Vö. farok. — anakonda, boa, bráner, brokesz, broki, bulafon1, cerka, csík2, hosszúcici, kár, káresz, káró, lucskos, méteres filteres, méteres kékeres (piros fejű tizedes), méteres kígyó, méteres véreres, mikrofon, nagyfejű2, nagylámpafejes, nagypofájú, nyeles kalmopirin, obi, oboa, óriáskígyó, páncéltörőlöveg, péló, pélosz, sátorrúd, szakállas.

faszosnővér fn ritk Egészségügyi katona; tökösnővér.

faszorrú fn és mn ritk, durva Újonc, első időszakos (katona); kopasz.

faszrázás Heveny ~: ritk Semmittevés, lazsálás; pihi. Vö. veri a farkát/faszát.

fatörzs fn tréf Főtörzsőrmester. [Szójáték; ← főtörzs]. — alumíniumezredes, fatörzsőrmester, főtörmelék, főtörmi, főtörzs, tuskó.

fatörzsőrmester fn ritk, tréf Főtörzsőrmester; fatörzs.

fazék fn ritk Rohamsisak; rohambili. Vö. bogrács.

fecske Fagyálló zalai ~: tréf Varjú; zalagalamb (Ze). Somogyi (fagyálló) ~: tréf Ua. →Strasszer ~: tréf Ua. Szovjet ~: ritk, tréf Ua.

fehéres fn Az a rész a mosogatónál, ahol a tányérokat mossák el (Gyö87/88). Vö. feketés.

fehérház fn (Ált. fehér falú) parancsnoki épület. [← Fehér Ház (Washingtonban)] — bolondokháza.

fej Kockásra aludta a ~ét: tréf Túl sokat/keveset aludt; szétaludta az →agyát. Szétszopatja a ~ét. Szj: ~edbe húzom a stokit! Ez nem ~, fúj: <Tréfás csúfolódás>. Magának akkora ~e van, | hogy a szentjánosbogár három/két elemcserével tudja megkerülni; Van akkora ~e, |—: tréf, gúny Nagy feje van. Nincs nagy →orrod, csak nyele van a ~ednek. Összement a ~e, vagy nem borotválkozott?: tréf Miért nem borotválkozott? „Jobbra nézz!”-nél úgy vesse a ~ét, hogy a takony hétszer csavarodjon körbe rajta: <A vezényszó „szemléletes” magyarázata>.

fejes fn ritk Elöljáró (ált. tiszt); péká. [← Kny., argó, szleng fejes ’vezető’; vö. agyas.]

fejszolgálat fn ritk, tréf Laktanyai fodrász; kőbaltás.

fejszolgáló fn ritk, tréf Laktanyai fodrász; kőbaltás. [Szójáték; ← felszolgáló.]

fejűNyeles ~.

fék fn Büntetés, fenyítés: a katona bizonyos ideig nem hagyhatja el a laktanyát; laktanyafogság; helybetopi. ~en van; ~ alatt van; ~et kapott: Megfenyítették: nem hagyhatja el a laktanyát; vö. befékezték, kézifék; csíkon van.

fekete ~ mosogató: Az a rész a mosogatónál, ahol a nagyobb edényeket mossák el.

feketekávé Szh: Olyan →sötét vagy, hogy világít benned a ~.

feketelábú mn és fn ritk Újonc, első időszakos (katona); kopasz.

feketés fn Az a rész a mosogatónál, ahol a nagyobb (esetleg kormos aljú) edényeket mossák el (Gyö87/88). Vö. fehéres. [← fekete mosogató].

fékfolyadék fn <Kifejezésekben:> Brómos tea. Na, ez se itta meg a ~ot!: Érthetetlenül, szokatlanul, nem normálisan viselkedik.

féktuskó fn gúny, Rep Az a katona, akinek a repülőgép tolása közben a lábára gurult a gép.

felcser fn 1. pej Katonaorvos; mengele. 2. ritk, tréf Laktanyai fodrász; kőbaltás.

feldug ts ige ~ magának vmit (esetleg tárgy nélkül, ált. felsz. módban): Megtartja magának. Nem akart elengedni szabira, mondtam neki, hogy akkor dugja föl magának! (Nk84/85). Dugd fel magadnak!: a) <Válaszként, ha vki féltékenyen őriz vmit, nem hajlandó tőle megválni:> Akkor nem kell, tartsd meg magadnak! — Adj egy szál cigit! — Nekem is már csak ez az egy van. — Akkor dugd föl magadnak! b) <Válaszként kérésre:> ritk Nesze, itt van (odaadom, ha kelletlenül is).

felfókáz ts ige Felmos <követ, padlót>. Vö. fókáz(ik). — felkorcsolyáz, kisakkoz.

felkorcsolyáz ts ige ritk Felmos; felfókáz. Fel lehet korcsolyázni a folyosót!: Mosd fel a folyosót (Er86).

féllábú fn és mn ritk Másodidőszakos, félidős (katona); gumi.

felmos K: Kopasz vagyok, ~hatok.

felrobban ~t a →fogkefe/→sündisznó a kezében.

felsőágyas fn és mn Újonc, első időszakos (katona); kopasz. Vö. alsóágyas. ~ kopasz; ~ riadtszemű kopasz rüszü állat; ~ szarfaszú kopasz; riadtszemű ~: Ua. [Az újoncok a nehezebben beágyazható és minden szempontból kényelmetlenebbnek tartott felső ágyakat szokták kapni.]

felszerel tn ige <Ált. öngyilkosság miatt> meghal. Vö. befalcol. [Vö. ’<katona> a felszerelést magára veszi’; leszerel ’visszatér a polgári életbe’.]

felüljáró fn Elöljáró; péká. [Szójáték].

felvakkan tn ige ritk Fölkel; felzizzen. Vö. vakkan.

felvesz ~i a →lépést.

felzizzen tn ige Fölkel; felvakkan. Vö. zizzen. Fel lehet zizzenni!: Kelj(etek) fel! || Ébresztő!

fényorgona Játszik a ~'n: Rep Éjjel fényjeleket ad a leszállni készülő repülőgépeknek; diszkózik2.

festék Szh:Kevés, mint kecskebékán a zöld ~.

fészekjáró fn ritk Sorállományú (tartalékos) tiszthelyettes; rigó.

fiatal fn és mn 1. Újonc, első időszakos (katona); kopasz. ~ állat; ~ gyíkversenyző; ~ harcos; ~ versenyző: Ua. 2. Hőr 6–9. hónapját szolgáló sorállományú (határőr); gumi. Ld. még újonc.

Fidel Ld. Castro.

fifi fn ritk Újonc; kopasz. [? ← fiatal].

fikaavató fn ritk, gúny Katonai eskütétel; fókaavató.

film Afgán/arab ~. Ld. habrahab. Francia ~. Ld. dölavíz. Japán ~. Ld. sikamika.

filteresMéteres ~.

firka fn ritk, tréf, pej Írnok; tinta.

firkanc fn ritk, tréf, pej Írnok; tinta.

firkász fn pej Írnok; tinta. [← Kny. ’tintanyaló, hivatalnok’].

fitymacsattogás Szh:Kevés, mint lánykollégiumban/leányintézetben/zárdában a ~.

fizetés fn ritk, tréf, gúny Illetmény, pénzbeli juttatás; zsold.

fog Szj: Húzzon →bőrt a ~ára! →Hány ~ad van? Ha lehajol, kihullik a ~a: <Harmadidőszakos katonára mondva:> Nagyon öreg már; vö. még öreg alatt.

fogda ~'ra küldte a →borotvát.

fogdabútor fn tréf Gyakran fogdabüntetést kapó katona.

fogdapecsét fogd a pöcsét: gúny, tréf Fogdabélyegző.

fogkefeNagy a ~'d! Felrobbant a ~'je; Felrobbant/szétrobbant a ~ a kezében/szájában: Nem borotválkozott, borostás; vö. sündisznó; bokorarcú.

foglalt ~ a könyve: Nem engedik haza; laktanyafogságot kap.

fogszi fn 1. Fogda, a fogda épülete. 2. Fogdában töltendő büntetés. A Tóth tíz nap fokszit kapott (Nk84/85). — mozigépész-tanfolyam. [← fogda. Sok adatközlő a foxterrier kutyafajtával asszociálja a szót, amit gyakori foxi írásmódja is mutat; vö. foxi-maxi.] — akvárium, balkettes páholy, basztíj, csapda, csukda, csurma, csurmi, fácános, fapados, foxi-maxi, huszonegyes, hűsölő, hűvös, if vára, kalitka, kaptár, kékcsempés, ketrec, kóter, kotri, kukkoló, kutrica, lapos, málnás, nyolckéményes, parkolóhely, piroskilences, rácsipari technikum, sitkó, sitt, szingszing, tower, zsibbasztó.

fogszifröccs fn ritk Vmilyen arcszesz (ált. Pitralon) v. tiszta szesz (üdítőben) az ihatóságig felhígítva; szeszkó. Vö. repkó, denkó.

fogszis fn Fogdás, fogdabüntetését töltő katona. [← fogszi]. — csapdás, refes, sittes.

fogy Szj: Nekem ~, neked hogy?: gúny <Tkp. Hogy vagy? A centi berázásakor elhangzó, a másikat bosszantani akaró kérdés>.

fóka fn 1. Felmosórongy. Kézi ~: ritk Ua. (szemben a motoros fókával). A ~'k éneke: ritk, tréf A felmosás zaja. Csacsognak a ~'k; Csapódik a ~ farka: ritk, tréf Folyik a felmosás; vö. fókázik. Ráakad/rábukik/rázizzen/rázuhan a ~'ra: Elkezdi a felmosást; vö. textil alatt. Akadjon/bukjon rá a ~'ra!: Mosson fel! ~'ra fel!; Rá lehet bukni/zizzenni a ~'ra!; Morog a ~ a sarokban!: Vki sürgősen mosson fel! Honvéd elvtárs, engedje tele a medencét vízzel, és verekedjen össze a ~'val! ’Mosson fel!’ (BpD84/85). (Vö. felmosás tréfás leírásával: „A katona észrevétlenül, hogy az állat ne vegye észre: kúszva, közelíti meg a fókát. Ezután belenyomja a vízbe, jól megcsavargatja a nyakát, s egyik faltól a másikig csapkodja, amíg az állat el nem pusztul”: Ba84/85). Megbaszta a zebra a ~'t: tréf A felmosás után csíkos maradt a padló. <Felkiáltásként:> Vki azonnal mosson fel újból! R: Nem sokáig lesz itt móka, előkerül majd a ~!: ritk, tréf Fenyegetőzés jókedv láttán. — kóc, textil, zebra.
motoros ~: Felmosórongy felmosófára, partvisra téve, azzal együtt (vö. motor; motorozik). (Az újoncok a hallgatólagos törvények szerint nem használhatják, ők kézi fókával kötelesek felmosni; esetleg a jogosítvány (ld. ott) megszerzése után engedélyezik használatát. E tiltásra ált. különböző körülírással figyelmeztetnek: A benzingőz árt a légutaknak! (Ma81/82). Vágni lehet a benzingőzt! (Ma81/82). Tiltott használatát követhetik büntetések is: Motoros ~'val csak gázálarcban lehet dolgozni, mert megtümmedsz a füsttől (Ze86/87). Bürrögjön! ’Berregjen!’ (Szh81/82). — motoros harci jármű.
2. Felmosás; fókamóka.

fókaavató fn ritk, tréf Katonai eskütétel; fikaavató.

fókagarázs fn ritk A tisztítóeszközök tárolási helye; fókalak.

fókafa fn ritk 1. Felmosófa, T alakú nyél a felmosórongyhoz; motor. 2. tréf Hivatásos hallgatók T alakú évfolyamjelzése a váll-lapon (Or90).

fókagyilkosság fn ritk A takarítás szimbólumának, a felmosórongynak a „megölése” késsel a második időszak kezdetén, a körletmunka befejezésének jeleként.

fókaidomár fn ritk, tréf, gúny Újonc; kopasz.

fókalak fn ritk A tisztítóeszközök tárolási helye; fókagarázs.

fókamentés fn ritk, tréf Büntetésből végzett, sok víz szétlocsolásával előkészített takarítás; sikamika.

fókamóka fn Felmosás, takarítás; fókázás. [← fóka] — dodzsem, fóka, kóc. Vö. még gázjáték, kocsedó, öttusa.

fókamotor fn ritk Felmosófa; motor.

fókaolaj fn ritk Bakancs-, bőrápoló olaj.

fókaraj fn (ált. tsz.-ban) ~ok: ritk Csoportosan felmosó katonák.

fókavadászat fn ritk A felmosórongy keresése <főleg a reggeli sietős takarítás idején, ugyanis kevés van belőle>.

fókáz(ik) tn és ts ige Felmosást végez, felmos. Vö. még fóka és textil alatt. Faltól falig ~ik: A folyosót teljes szélességében, egy lendülettel mossa fel. Ik: fel~. — habzik, kócol, radarozik, sakkozik. Vö. még motorozik; adjon sakkot.

fókazsír fn Cipőtisztító paszta, ált. a Magyar Néphadseregben rendszeresített Hydrostop cipőkrém. — medvenyál, surcilefety.

forgolódik Szj: Ne ~jon, nem lokátor!: ritk Álljon fegyelmezetten a sorban; ne forgolódjon! Vö. brékel.

forgópisztoly ~t reggelizett/nyelt: <A sorban> forgolódik, mocorog; brékel.

forró ~ drót←.

fos Szj: Itt minden ~ és trágya!: <Az ellenőrző parancsnok szokásos kijelentése, ha rendetlennek látja a körletet>.

fosik tn ige Fél. Szh: ~ik, mint a pelikán: Ua. — darázik, dárel, rinyál, rinyázik.

foxi-maxi fn ritk, tréf Fogda; fogszi. [← Foxi Maxi (rajzfilmfigura)].

főhangya fn gúny Főhadnagy. [Szójáték; vö. hangya.] — nagyhangya.

föl- Ld. fel-

föld Szj: Ne →nézze a ~et, úgyis oda kerül!

földkaparó fn ritk, gúny Gyalogsági ásó; gyalásó.

földtúró fn (és mn) gúny, ritk Felderítő; gyík2.

főnök fn biz Közvetlen felettes; szakasz/századparancsnok. Öreg ~: Tanszékvezető (Szte). Ö: nagy~.

főnyúl fn ritk, tréf Ezredparancsnok lövészeknél. Vö. nyúl; nyusziseriff. öreg szürke (nyúl).

főtörmelék fn ritk, tréf Főtörzsőrmester; fatörzs. [← főtőrm. (röv.)].

főtörmi fn ritk, tréf Főtörzsőrmester; fatörzs. [← főtőrm. (röv.)].

főtörzs fn Főtörzsőrmester; fatörzs.

főtörzsőrmester fn ritk A fogdán harminc nap büntetést letöltött katona. Vö. tizedes.

francia ~ film/műsor Ld. dölavíz.

frisshús fn ritk Újonc, nem rég bevonult katona; kopasz.

futás Szj: ~! Kéz← feljön, láb kipörög!

futi fn Katonai börtön, büntető zászlóalj; futkosó. ~ra/hadra vág(ják): a) Börtönbüntetésre ítél(ik). b) ritk Hadbíróság elé állítják. [← futkosó].

futkosó fn Katonai börtön, büntető zászlóalj. [A katonák tudomása szerint ott mindent futva kell csinálni.] — futi, kaposvár.

futronc fn ritk, pej, gúny Az ügyeletes tiszt küldönce; ütikutya.

Szh: Kevés, mint harmatos ~ben a gyíkpisi.

füge Szh:Leverlek, mint olasz a ~'t!

fül Vérzik a ~e: <Felkiáltásként is, burkolt megrovásként:> Túl hosszú a haja (hozzáér a füléhez). Véres a ~e; Véresre dörzsöli a ~ét a haja; Égeti a ~ét <a haja>: Ua. →Gumisodik a ~e. Szj:Kéz feljön, láb kipörög, | ~ hátracsapódik; —| kanyarban a ~ a földet éri.

fülesbagoly fn ritk Őr; bobi. Vö. bagoly.

fülész fn ritk, tréf Lokátoros katona; patkány1.

fűrészporos fn és mn 1. Íztelen, kevéssé kedvelt (szalámi); dzsuva 2. ~ pogácsa: Könnyen szétmorzsolódó, túl omlós pogácsa.

fűtő fn Hk <Harckocsiban> töltőkezelő. — golyó, lövegfelhuzerátor, töltő.

fütyül Szj: Öreg rája ~ rája.

füv fn ritk 1. Egészségügyi felülvizsgáló bizottság. 2. Egészségügyi felülvizsgálat. Hétfőn megyek ~re, remélem leszerelnek (Nk84/85).