U, Ú

uborkás fn ritk, tréf Aknavetős katona, az aknavető kezelője; .

uborkásüveg fn ritk Hatalmas méretű rádiócső (dióda, trióda, pentóda stb.) a katonai adókocsi berendezésében. Nem fáztam, mert melegítettek az ~ek (Pá82).

ufó fn ritk, tréf Utánfutó (leginkább vízszállító lajtkocsi).

ugrik Szj: Ugorjon asapkája alá!

úgy Szj: Nem ~ van az/ám, hogy | a befőtt teszi el a nagymamát!; —| a vakolat veri a kőművest!: <A felháborodás, méltatlankodás kifejezésére; újoncok bizalmaskodásának visszautasítására; a feladat végrehajtásának elutasítására>. Vö. Nehogy már…

uháká fn Úszó harckocsi (Szh81–83). Szh:Szív, mint az ~. [Hiv. röv.; vö. háká. Állítólag úgy működik, hogy elöl beszívja a vizet, és hátul kilövelli.]

újhús fn ritk, tréf Újonc; kopasz.

újonc fn 1. ritk Első időszakos katona. Szh:Kevés, mint ~nak a szabadság. 2. ritk Első hónapját töltő, alapkiképzést végző katona. 3. <Olyan alakulatoknál, különösen a határőrségnél, ahol háromhavonta van bevonulás> Első három hónapját töltő katona; vö. kopasz, gumi, öregedő, öreg, leszerelő.

újonckábító fn ritk Katonacenti; centi. Vö. kopaszkábító kézi készülék.

ultra ~ holdbázis: ritk, tréf <„Tabunévként” használva:> Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott). [A tréfás magyarázat szerint az ultravideó filmválasztékából való tudományos-fantasztikus film; (ilyen címen valóban rendeztek filmet); vö. sikamika, dölavíz, habrahab.]

ultrabébi fn <A nagytakarítás, kövezetsúrolás „tabuneveként” a következő szólásban:> ~, kopasz mossa, öreg nézi (Mf88/89). Vö. sikamika.

ultrabudi fn ritk, tréf Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott; Er86). [< ultrabugi].

ultrabugi fn ritk Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott; Er86, 88). Vö. bugi.

ultradiszkó fn tréf Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott).

ultradizsi fn ritk, tréf Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott).

ultrahangos ~ vizsgálat←.

ultramóka fn ritk Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott).

ultravideó fn tréf Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott). Videó lesz ma este: ~! (Er88).

ultravideódiszkó fn ritk, tréf Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott).

ultravox fn ritk, tréf Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika (ld. ott; Er86, 88). [← Ultravox együttes.]

ultrázás fn ritk Ultra mosószer szétszórása a takarítás kikényszerítésére; hóesés. || Nagytakarítás, kövezetsikálás; sikamika.

uralsárhányó fn ritk, tréf Nagyon felnyírt haj a fülnél; sárhányó. [← Ural teherautó].

uralsárvédő fn ritk, tréf Hajkivágás a fülnél; sárhányó. Vö. „Uralsárvédősre vágassa a haját!” (Sztk83/85). [← Ural teherautó].

úrinyuszi fn ritk, tréf Irányzó, toronylövész; toronynyúl. Vö. nyuszi.

utált fn és mn Nem az ezred állományába tartozó, más alakulattól szolgálati helyére vezényelt, utalt (katona) (Szh). [Szójáték].

utógyújtás fn tréf Vezényszó (leginkább az „Állj!”) után a többiekhez képest egy ütemmel késve elvégzett mozdulat. Mi az, ~a van?! (Nk85/86).

utolér Szj: Ha ~em, megbaszom!: <Parancsnok gyorsabb mozgásra nógatása, ha az alegység lassan vonul fel a századszintre>.

utolsó ~ mohikán←.

úttörősapka fn ritk, tréf Nyári gyakorlósapka; ködvágó.