N

nagy ~ manitu←. ~ az arcod/fogkeféd/nyakkendőd!: ritk, tréf, pej Nagyképű vagy! Vö. nagyarcú.

nagyarc fn ritk, pej Nagyképű ember; nagyarcú.

nagyarcú mn ritk, pej Nagyképű. — nagyarc, nagyképernyős. Vö. még megborotválkozik, nagy alatt.

nagybukta fn ritk 120 mm-es aknavető; vö. kisbukta, bukta2.

nagybuktás fn ritk A 120 mm-es aknavető kezelője; vö. (kis)buktás, .

nagyeszű mn ritk, gúny, pej Buta, de mindig okoskodó, parancsolgató személy; nagytudású. ~ alhadnagy.

nagyfejű1 fn és mn ritk, gúny Elöljáró; péká.

nagyfejű2 fn ritk, tréf Hímvessző; fasz.

nagyfőnök fn Magas beosztású elöljáró; péká. || Laktanyaparancsnok. Vö. főnök.

nagygóré fn ritk Magas beosztású elöljáró; péká. Vö. góré.

nagyhangya fn ritk, gúny Főhadnagy; főhangya. Vö. (kis)hangya.

nagyhatalmú mn (és fn) gúny Olyan hivatásos katona, akire alkalmatlansága miatt semmit sem bíznak.

nagykabát fn gúny 1. Pártfogó, befolyásos személy. 2. Protekció. ~ja van: Protekciós; az alakulat egyik tisztje v. vmilyen befolyásos személy támogatja, protezsálja. Csók.

nagyképernyős mn ritk, gúny Nagyképű; nagyarcú.

nagykönyv fn ritk, tréf A szolgálati szabályzat.

nagykörös fn Az az őrszemélyzetet felvezető katona, aki a hosszabb felvezetési útvonalon jár. Vö. kiskörös; sétálóbajnok.

nagylámpafejes fn ritk, tréf Hímvessző; fasz.

nagymama Szj: Nem →úgy van az, hogy a befőtt teszi el a ~'t!

nagypáncélos fn Nagy méretű konzerv (ált. készételkonzerv). Vö. (kis)páncélos.

nagypofájú fn ritk, tréf Hímvessző; fasz.

nagytudású mn gúny, pej 1. Okoskodó. — nagyeszű. 2. Buta, primitív; köcsög.

nap Szj: Húsz ~ra ébredtünk, a kopaszok keddre!: ritk <A reggeli ébresztő szövege>. Húsz ~ és vége! Akinek nem ennyi, az mind kopasz!: <Főleg centivágás idején a folyosón ordibált helyzetjelentés>. ~jaim meg vannak számlálva!: ritk <Bármire használható kifogásként is:> Már nagyon kevés időm van a leszerelésig. (Az) →öreg sünnek ~jai (már) szünnek. Tíz ~om van és egy lábmosás: <Centivágáskor hangoztatott kijelentés>. →Hány ~unk van?: tréf <Öregkatonák kérdése a menetelő katonák parancsnokához, aki alakulatának beszámolva meg is adja a választ: Egy-kettő, egy-kettő…>. (Kopasz gyík) jelentse az →öreg sünnek, (hogy) a ~jai hogyan/nagyon szűnnek: <Ált. a hátralevő napok számára, ritkábban a katona hogylétére utaló rímes kérdés>. Csicseriborsó, bab, lencse, hány ~ja van, jelentse!: ritk, tréf Hány napod van még a leszerelésig? Hány ~od van, kis rigó? Millió, millió. <Újoncoknak v. sorállományú tiszthelyettesnek (vö. rigó) feltett kérdés, melyre ált. a kérdező felel is>. (ritk) Biztos elfáradtál, mire elmondtad, mennyi ~od van; (ritk) Belehugyoznék a konnektorba, ha annyi ~om lenne; (ritk) Ha nekem annyi ~om lenne, mint neked, felkötném magam; Ha annyi szemed/szeme lenne, mint ahány napod/napja, | úgy néznél/nézne ki, mint a kukorica; —| olyan lennél/lenne, mint egy cső tengeri: gúny <Újoncoknak mondva> Sok napod van még hátra a leszerelésig, nagyon újonc vagy még. Szh: Több ~od van, mint nekem órám; (Neked) több heted van, mint nekem ~om; Kevesebb ~om/hetem/hónapom van, mint neked/nektek hetetek/hónapotok/évetek!: <Ált. vmilyen figyelmeztetés kíséretében:> Nagyon újonc vagy te még! Annyi ~od/~ja van (hátra/még), mint | bolondnak az intézetben/zárkában; —| hülye gyereknek az intézetben; —| bűvöskockán/Rubik-kockán/Rubik-kockában a variáció(k); —| csillag az égen; (ritk) —| a csöves kukorica; —| macinak/mackónak/(ritk) medvének a málnásban; —| egy/(ritk) hat vagon zizi (ketté/félbevágva); (ritk) —| a zizi; —| zebrán a csík: <Az öregkatonák első- és másodidőszakos katonákat bosszantó (a zizi-vel alakultakat ált. előfelvételiseknek célozva; vö. zizis) szólása:> Sok nap van még hátra nektek a leszerelésig. R: ~jaim lassacskán letelnek vala, s augusztusban végleg elmegyek haza: ritk <A leszerelés közeledtét hirdető rigmus>. Szi:Lecsukatom tíz ~ra, ha nem elég, egy hétre.

napfényes ~ kelet: <Dunántúli, főleg Zala megyei alakulatoknál:> A katona lakóhelye (szemben a sötét szolgálati hellyel); az ország keleti része. Huszonhat nap múlva itthagyom a sötét Zalát, és megyek a ~ keletre! (Nk84/85). ~ Szabolcs: <A Szabolcs-Szatmár megyéből dunántúli alakulathoz bevonultak beszédében a sötét szolgálati hellyel szemben:> Szabolcs-Szatmár megye; vö. Tirpákia.

naplövő ~ nyúl←.

naposcsibe fn ritk, tréf 1. (Zászlóalj-)napostiszt; ügyeletes tiszt; üti. Vö. zenetanár. 2. gúny Előfelvételis katona; tápos. Vö. tápos csirke.

naptár Szj: Azt a ~t még meg sem csinálták, amikor te →szerelsz!

narancs fn <Hivatalos v. tréfásan annak szánt szituációban elhangzó megszólításra válaszformulaként:> Narancs!: tréf Parancs! [Szójáték].

narkó fn ritk Nagyon sok teafűvel készített többször felforralt és leszűrt, hallucinációt és szokatlan ébrenlétet okozó tea. [Argó, börtönnyelvi.]

néger →Svájci ~. Réti ~: Cigány (katona); kokeró. Ö: import~, próba~.

négerlábvíz fn tréf Cikóriából készült pótkávé; bivalytej.

Negro Szh: Olyan →sötét (vagy), hogy a ~ (cukor) világít a szájában (szádban).

négydimendizós mn ritk, tréf Szemüveges; optika.

négyes fn A helyőrségi lőtér (Nk). [A hivatalos számozásból.]

négyhengeres fn (és mn) tréf Négy fülkéből álló vécé. ~ dízelmotor: ritk, tréf Ua. Vö. henger, hat/kéthengeres.

nehézvállú fn és mn (gyakran tsz.-ban) ritk, tréf Főtiszt, tábornok; parkettás. Vö. pizsamás.

nehogy Szj: ~ már… <Mondatkezdő formulaként a felháborodás, méltatlankodás kifejezésére; az újoncok bizalmaskodásának visszautasítására; a feladat végrehajtásának elutasítására>. ~ már a tizenöt napomra!; (ritk) ~ (már) | a banán hámozza a majmot!; (ritk) —| a befőtt tegye el a nagymamát/mutert!; (ritk) —| a csík húzza a repülőt!; (ritk) —| a fa tekeredjék a kígyóra!; (ritk) —| a fagylalt visszanyaljon!; —| a ketrec rázza majmot!; (ritk) —| a méz nyalja a medvét!; —| a nyúl vigye a puskát!; (ritk) —| a légy fújja a Chemotoxot!; (ritk) —| a sorompó tekerje a baktert!; —| a vakolat verje a kőművest! (vö. Nem →úgy van az, hogy…). ~ már jól érezze magát a katona!: <A katonák felkiáltása, ha számukra kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, ált. akkor, ha pihenés helyett vmilyen feladatot kell megcsinálni.>

nekibuhan tn ige ritk <Ált. vmilyen munkának> nekikezd; rázizzen. [neki + bukik × zuhan; vö. rábukik, rázuhan.]

nekizizzen tn ige ritk <Ált. vmilyen munkának> nekikezd; rázizzen.

nekizuhan tn ige ritk <Ált. vmilyen munkának> nekikezd; rázizzen. Vö. rázuhan.

nemi Aktív ~ életet él a jobb kezével: ritk, gúny Gyakran végez önkielégítést; zsibizik. Vö. marokmarcsa.

népitáncos fn ritk, tréf Műszaki (munkás) alakulatban szolgáló katona. [A bakancs helyett viselt gumicsizmáról.] — csákánylapát, csótány2, dombelhárító, giliszta, vakond.

népművészeti ~ agyagedény←.

néz Szj: Ne ~zen, kérdezzen!; Ne ~zél, kérdezzél!: <Rímes felszólítás az értetlenül néző katonához>. Ne ~ze a földet, úgyis oda kerül!: <Menetelő katonákat vezető parancsnok felszólítása:> Emelje fel a fejét katonásan! Ne ~zen rám, mert rosszabb, mintha az anyámat szidná!: ritk <Kötekedő megjegyzés>.

nóta Szj: Ez a ~ nem ~!: ritk <Fenyegető felkiáltás:> Hangosabban (v. szebben) énekekeljenek!

női Szj: Meglátok egy ~ biciklit, és azonnal/rögtön →izgalomba jövök.

nős ~ eltáv←.

növekedésgátló fn tréf Tisztek, tiszthelyettesek vállszíja; antantszíj. Nézd, megint felrakta a ~ját! (Mf88/89).

nővérke fn ritk, tréf, gúny A gyengélkedőre vezényelt egészségügyi katona; tökösnővér.

nulla Szh: Kevés (vagy), mint egy darab ~.