Az emberi nyelv korai evolúciója:
a kezdetek kezdete

Előadó: Számadó Szabolcs (MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja)
Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB) székháza (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), I. emelet „C” terem (Kis előadó)
Időpont: 2014. március 31. (hétfő) 16:00

Az előadás először röviden áttekinti az emberi nyelv korai evolúciójára adott elméleteket, illetve ismertet egy olyan kritériumrendszert, melynek segítségével osztályozni és értékelni lehet ezeket az elméleteket. Ezek a kritériumok az adaptív előny, az őszinteség, a beágyazhatóság, a komplexitás növekedése és az egyediség. Az előadás második felében részletesen ismerteti az emberi nyelv korai evolúciójának a toborzáshoz és a vadászat koordinációjához kapcsolódó elméletét. Az elmélet a korai emberi nyelv kialakulását egy kétlépcsős folyamatként írja le: az első lépcső a toborzás, ami elindította ez egész folyamatot; a második a vadászat koordinációja, amely a már meglévő kommunikációs rendszer komplexitásának a növekedéséhez vezetett. A cél megmutatni, hogy ez az elmélet egyrészt megfelel az előbbiekben ismertetett kritériumoknak, másrészt konkrétan kapcsolható az ismert fosszíliákhoz, támpontul szolgál a korai emberi nyelv kialakulásának időbeli elhelyezésének, és végül, de nem utolsósorban, tesztelhető predikciókkal szolgál.


Az előadás ajánlója a Nyest.hu-n:
A kezdetek kezdete. (Az emberi nyelv korai evolúciója).
A kezdetek kezdete – videón.


Az előadás összes diája.


Az előadás videofelvétele:

Az előadás letölthető, a kivetített diákat külön ablakban mutató videofelvétele a Videotoriumon látható.
Szakirodalom, linkek:

Számadó Szabolcs honlapja

Számadó, Szabolcs–Szathmáry, Eörs: Selective scenarios for the emergence of natural language. TRENDS in Ecology and Evolution Vol.21 No.10. 555–561.

Számadó, Szabolcs: Pre-Hunt Communication Provides Context for the Evolution of Early Human Language. Biological Theory 5(4) 2010, 366–382.

Számadó, Szabolcs: Online Appendix 1: Power Scavenging. Biological Theory 5(4) 2011.

Számadó, Szabolcs: Online Appendix 2: Big-Game Hunter’s Toolkit. Biological Theory 5(4) 2011.


A 2014. évi tavaszi társas-kognitív nyelvészeti előadás-sorozat sorozat további előadásai:
1. Pléh Csaba (EKF Pszichológia Tanszék; Megismerés és Kommunikáció Kutatócsoport): A nyelvkeletkezés három komponense: az agy, a társas élet és a kommunikáció megváltozása (2014. március 3.) – További részletek az előadás honlapján.
2. Csányi Vilmos (MTA): Az emberi kommunikáció evolúciója (2014. március 24.) – További részletek az előadás honlapján.
4. Pongrácz Péter (ELTE Etológia Tanszék): Emóció, önmeghatározás és referencialitás: az akusztikus kommunikáció etológiai kutatása kutya és ember között (2014. április 14.) – További részletek az előadás honlapján.
5. Szalontai Ádám (ELTE Elméleti Nyelvészeti Doktori Program; MTA Nyelvtudományi Intézet): A nyelv genetikai háttere (2014. április 28.) – További részletek az előadás honlapján.
6. Garamszegi László Zsolt (Estación Biológica de Doñana, CSIC, Sevilla): Nyelvészet és az evolúcióbiológia: kulturálisan öröklődő replikátorok az emberi nyelvben és a madárénekben (2014. május 12.) – További részletek az előadás honlapján.