Az emberi kommunikáció evolúciója

Előadó: Csányi Vilmos (MTA)
Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB) székháza (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), I. emelet „C” terem (Kis előadó)
Időpont: 2014. március 24. (hétfő) 16:00

Az ember az együttműködő, nyelvet beszélő, azonos hiedelmeket elfogadó és csoportjainak szerveződését együttesen elhatározó komplex közösségek létrehozásával vált ki az állatvilágból. Ennek a hosszú, sok millió éves folyamatnak a főbb állomásait már elég jól körvonalazták az ezzel foglalkozó tudományok. Az állatok kommunikációja nem hasonlít az emberi nyelvre, csupán néhány értelmezhető jelet tartalmaz, amelyek természetesen fontos szerepet játszanak az állatcsoportok életében. Az állati elme zárt rendszer. Az emberi nyelv viszont nemcsak jelek adására képes, hanem gondolatok cseréjére is. Az ember elméje ezért nyitott és számtalan konstrukciós folyamat segítője, amelyekre az állatvilágban nem találunk példát. Evolúciós kialakulására csak a közösségek kialakulását segítő összetett folyamatok vizsgálatával nyerhetünk bepillantást.


Az előadás ajánlója a Nyest.hu-n:
Állatokról és emberekről. (Csányi Vilmos előadása).


Az előadás összes diája.


Az előadás videofelvétele:

Az előadás letölthető, a kivetített diákat külön ablakban mutató videofelvétele a Videotoriumon látható.
Linkek:

Csányi Vilmos honlapja

Csányi Vilmos Facebook-oldala


A 2014. évi tavaszi társas-kognitív nyelvészeti előadás-sorozat sorozat további előadásai:
1. Pléh Csaba (EKF Pszichológia Tanszék; Megismerés és Kommunikáció Kutatócsoport): A nyelvkeletkezés három komponense: az agy, a társas élet és a kommunikáció megváltozása (2014. március 3.) – További részletek az előadás honlapján.
3. Számadó Szabolcs (MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja): Az emberi nyelv korai evolúciója: a kezdetek kezdete (2014. március 31.) – További részletek az előadás honlapján.
4. Pongrácz Péter (ELTE Etológia Tanszék): Emóció, önmeghatározás és referencialitás: az akusztikus kommunikáció etológiai kutatása kutya és ember között (2014. április 14.) – További részletek az előadás honlapján.
5. Szalontai Ádám (ELTE Elméleti Nyelvészeti Doktori Program; MTA Nyelvtudományi Intézet): A nyelv genetikai háttere (2014. április 28.) – További részletek az előadás honlapján.
6. Garamszegi László Zsolt (Estación Biológica de Doñana, CSIC, Sevilla): Nyelvészet és az evolúcióbiológia: kulturálisan öröklődő replikátorok az emberi nyelvben és a madárénekben (2014. május 12.) – További részletek az előadás honlapján.