Kutya, ember, csimpánz:
kognitív szempontok a fajok kommunikációs eltéréseinek értelmezésében

Előadó: Kis Anna–Miklósi Ádám–Topál József
Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB) székháza (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), I. emelet „B” terem (Tanácsterem)
Időpont: 2012. május 7. (hétfő) 16:00

Az emberré válás evolúciós folyamatának egyik kulcsfontosságú tényezője, hogy a változó környezeti feltételek között fellépő alkalmazkodási kényszerek a hominidák szociális és kognitív képességeit olyan speciális fejlődési pályára állították, melynek egyenes következménye volt egy hiperszociális, fejlett kommunikációra, nyelvhasználatra képes faj, a Homo sapiens megjelenése. Annak érdekében, hogy megtudjuk kommunikációs rendszerünk és egyéb kognitív képességeink mely aspektusai azok, amelyek megkülönböztetnek minket az állatvilág többi tagjától, elengedhetetlen az a komparatív megközelítés, amely filogenetikai rokonainkat, a csimpánzokat és más főemlősöket vizsgálja. Továbbá fontos egy az emberi környezetben élő, és ahhoz evolúciós léptékben alkalmazkodott faj, amilyen a kutya, vizsgálata is, amely rávilágít, hogy ökológiai környezetünk és az ezzel járó szelekciós nyomások milyen képességek megjelenéséhez vezetnek.
Az előadás egyrészt olyan vizsgálatokat mutat be, melyek célja az volt, hogy különböző fajoknak (főemlősök, kutya, madarak) emberi nyelvet tanítsanak valamilyen formában, valamint kitér olyan kísérletekre, melyek az emberi nyelvhasználathoz – vélhetően – szükséges különböző kognitív képességek (kategorizáció, referencialitás, vokális imitáció) megfelelőit kutatják az állatvilágban.


Az előadás videofelvétele:
Az előadás letölthető, a kivetített diákat külön ablakban mutató videofelvétele a Videotoriumon látható.
Linkek:

Kis Anna honlapja

A kutyára vagy csimpánzra hasonlítunk jobban? A Nyelv és Tudomány beszámolója az előadásról. 2012. május 15.

Kis Anna–Miklósi Ádám–Topál József (2013): Kutya, ember, csimpánz: kognitív szempontok a fajok kommunikációs eltéréseinek értelmezésében. Általános Nyelvészeti Tanulmányok 25: 173–192.


A 2012. évi tavaszi társas-kognitív nyelvészeti előadás-sorozat sorozat további előadásai:
1. Varjú Zoltán: Nyelvi modellek, avagy „Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot” (2012. március 12.) – További részletek az előadás honlapján.
2. Polonyi Tünde: Nyelvi rendszerek kapcsolata kétnyelvűeknél (2012. március 19.) – További részletek az előadás honlapján.
3. Bodrogi Ferenc Máté: A magyar nyelvújításról közönségesen (egy friss modell nyomában) (2012. április 2.) – További részletek az előadás honlapján.
4. Sándor Klára: Nyelvrokonság és hunhagyomány (2012. április 16.) – További részletek az előadás honlapján.
6. Münnich Ákos: Az attitűd és mérése (2012. május 14.) – További részletek az előadás honlapján.