Nyelvi modellek, avagy „Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot”

Előadó: Varjú Zoltán
Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB) székháza (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), I. emelet „B” terem (Tanácsterem)
Időpont: 2012. március 12. (hétfő) 16:00

A nyelvészetben nem találhatunk uralkodó paradigmát. A különböző iskolák szeretik összevetni magukat, és felhívni a figyelmet riválisaik hiányosságaira. Az előadáson Norvig Chomsky statisztikai tanuláselméletet kritizáló megjegyzéseire íródott esszéje nyomán megvizsgáljuk a nyelvi adatok szerepét az adatvezérelt módszerekben. Ez a megközelítés felveti a mintavételezés problémáját, ti. miképp lehetséges egy potenciálisan végtelen rendszert, a nyelvet, véges minta alapján leírni. Míg a generatív iskola egyszerűen kikerüli ezt, az „empirikus” irányzatok számára ez központi kérdés. Shannon információelméleti modellje az ergodikus forrás fogalmával úgy tűnik megnyugtató választ ad nekünk, és megnyitja az utat az algoritmikus statisztikai modellezés felé. A zajos csatorna elemzésén keresztül bemutatjuk hogy az igazi választóvonal nem a választott vizsgálati módszerekben (szabály alapú vs. statisztikai) rejlik, hanem abban, mennyire veszi figyelembe egy modell a nyelv társas jellegét.


Az előadás videofelvétele:
Az előadás letölthető, a kivetített diákat külön ablakban mutató videofelvétele a Videotoriumon látható.
Linkek:

Kapcsolódó anyagok

Előzmények


A 2012. évi tavaszi társas-kognitív nyelvészeti előadás-sorozat sorozat további előadásai:
2. Polonyi Tünde: Nyelvi rendszerek kapcsolata kétnyelvűeknél (2012. március 19.) – További részletek az előadás honlapján.
3. Bodrogi Ferenc Máté: A magyar nyelvújításról közönségesen (egy friss modell nyomában) (2012. április 2.) – További részletek az előadás honlapján.
4. Sándor Klára: Nyelvrokonság és hunhagyomány (2012. április 16.) – További részletek az előadás honlapján.
5. Kis Anna–Miklósi Ádám–Topál József: Kutya, ember, csimpánz: kognitív szempontok a fajok kommunikációs eltéréseinek értelmezésében (2012. május 7.) – További részletek az előadás honlapján.
6. Münnich Ákos: Az attitűd és mérése (2012. május 14.) – További részletek az előadás honlapján.