Világszleng

NOL • 2002. szeptember 20. 15:31 • Szerző: Nemes Mária

 

Egy nem mindennapi kísérletnek lehetünk szemtanúi, ha az Alternatív Szótárak oldalára kattintunk. A készítők azzal kezdték, hogy feltették a nyelvek családfáját az oldalra, majd arra biztatták a felhasználókat, hogy kikeresve anyanyelvüket, készítsék el a hozzátartozó szleng-szótárt. Az oldal jó példa rá, hogy értelmes kezdeményezések viszonylag gyorsan meglepően jó eredményt produkálnak a közös bölcsesség koncentrálásában a világhálón.

 

Az alternatív nyelvek szótárának készítői mára már több mint 3000 bejegyzéssel büszkélkedhetnek, 79 nyelv illetve nyelvjárás képviselteti magát. Bár a „szerkesztőség” létszáma így nagyjából 80 tagra rúg, a gyűjtemény mégis egységes és áttekinthető.

A cél-nyelv természetesen az internet anyanyelve, az angol. Külön öröm, hogy nem egyszerűen fordítások, hanem a szlengek kialakulásáról is találunk magyarázatokat, ami csaknem olyan szórakoztató, mint a tény, hogy ezentúl akár szuahéliül is nógathatjuk késlekedő barátainkat.

Számomra a legmeglepőbb az eszperantó felbukkanása a listában. Hiába, rohanó világunkban eme jobb sorsa érdemes nyelvnek is kialakult a szlengje.

A magyar nyelv gazdagságára jellemző, hogy a bejegyzések számában csak az angol, az olasz és a holland előz meg minket! Érdemes végigböngészni a magyar szekciót, annak ellenére, hogy készítői a jelek szerint leragadtak egy meglehetősen szűk területen. (A legtöbb szót egy Fülöp Ákos nevű gyűjtő vitte fel.) A lényeg persze az, hogy a magyar is jelen van az amúgy Norvégiában hosztolt oldalon. (A site jelenleg átalakítás alatt áll, így az új szavak, kifejezések felvitele szünetel.)

A meglepetések elkerülése végett említem meg, hogy mint minden szleng-szótár, a műfaj természeténél fogva, ez a gyűjtemény is tartalmaz offenzív kifejezéseket; a magyar szekció meg különösképpen sokat.