„Tálib” és „dzsihád” az amerikai szlengben
A „ground zero”, a „dzsihád”, vagy akár a „tálib” szavak új jelentést nyertek az amerikai fiatalok beszédében.

Magyar Nemzet Online 2002. március 20.

A rendetlen szoba „ground zero”, a túl szigorú tanár „terrorista”, a fegyelmezett diák „tök dzsihád”, a lényegtelen témák pedig „olyan szeptember 10-iek” az amerikai szlengszótárak legújabb frissítései szerint.

A Washington Post beszámolója szerint a szeptember 11-i események és a terror elleni harc röpke fél év alatt beszivárgott a fiatalok mindennapi beszédébe, akik meghökkentően kinéző társaikat „tálib”-nak hívják. Esetleg megkérdezik az illetőt, nem szenved-e lépfenében. A lányok a nekik tetsző fiúkat azonban a „tűzoltómód csinos”-nak mondják.
Nem biztos persze, hogy ezeknek a fura szavaknak mindenki örül. Egy arab származású amerikai diák arról számol be, hogy néha „terroristának” hívják, de ez lehet ugratás is a közeli ismerősök részéről. Muszlim diákok időnként „Oszamá”-nak szólítják egymást, ami szakértők szerint annak megnyilvánulása, hogy egy kisebbség tagjai viccesen jelezzék, milyen nevetséges az ilyen beszéd.
A szeptember 11-i terrorcselekmények és azok következményei azonban nemcsak új nyelvi leleményeket ihlettek, hanem értelmezhetetlenné is tettek egyeseket. Az „afganisztanizmus” (Afghanistanism) kifejezéssel illették azt az újságírói gyakorlatot, hogy távoli eseményeket nagyobb érdeklődéssel követnek mint a helyi történéseket. Most viszont a közép-ázsiai ország tényleg fontos lett az USA közvéleménye számára.
A magyar köznyelvben érthetően nem hagyott ilyen nyomot a terrortámadás és az amerikai válaszcsapás, hacsak nem tartjuk annak, hogy néhány meggondolatlan fiatal az afgán szót negatív jelzőként használja a másikra. Jobb módszer az afganisztanizmus elkerülésére, ha a már tömegével jelentkező szeptember 11.-témájú „pesti” viccek között kutatjuk fel a szójátékokat. Például az örökös kérdést, hogy a nyuszika a terroristákkal van-e, hiszen mindenki azt tudakolja: ingyom-bingyom tálib-e?

 

Forrás: In Times of Terror, Teens Talk the Talk