A századik utas

Szakmai idegenvezetés a repülés világában

Népszabadság • Freész Károly • 2005. december 21.

Bizonyára szakmai ártalom, de nekem Háy György könyvében a repülős szlengszótár tetszett a legjobban. Itt van mindjárt az első szócikk: „A4-es elkülönítés - A két gép olyan közel repül el egymáshoz, hogy éppen csak elfér közöttük egy papírlap. (Az a lap, amin a feljelentést majd megírják.)”

Persze ahhoz, hogy valaki megértse és élvezni tudja a pilóták és a repülésirányítók szakzsargonjára kihegyezett poént, legalább annyit tudnia kell, hogy mit jelent a légi közlekedésben az „elkülönítés” kifejezés. Aki lelkiismeretesen olvassa a könyvet, mire a szlengszótárhoz ér, már tudja: „Az irányító fő feladata, hogy segítsen a repülőgépeknek biztonságos távolságban maradniuk (elkülönülniük) minden számukra veszélyes dologtól: földfelszíntől, épületektől, más repülőktől, veszélyes felhőktől. Az elkülönítési minimum lehet távolság, magasságkülönbség, de lehet követési idő is.”

Lelkiismeretesen végigolvasni Háy György könyvét annak sem eshetik nehezére, akit egyébként a repülés nevű mikrokozmosz (mára egyre inkább ez a kifejezés illik ide az ellaposodó „közlekedési ágazat” vagy „iparág” helyett) nem különösebben érdekel. A szerző ugyanis olyan közvetlen hétköznapisággal magyarázza el a kívülálló számára bonyolultnak tűnő fizikai törvényszerűségeket, meteorológiai összefüggéseket, műszaki megoldásokat, hogy a végére érve már nem is tűnik olyan rejtélyesnek az egész. Szakmai idegenvezetést végez, profi módon. Úgy adja elő (és el) az egészet, ahogy a jó kapitány szól a turbulens légáramlatoktól rázkódó repülőgép aggódó utasaihoz: szabatosan, megnyugtató magabiztossággal, és ha a helyzet megengedi, némi humorral fűszerezve. (Na ja, könnyű neki: 35 éve repül, 25 éve vezet utasszállító gépeket, jelenleg a Malév egyik Boeing 737-esének kapitánya.) Az ismeretterjesztő erények mellett külön érdeme az 1988 után most második, átdolgozott kiadásban megjelenő munkának, hogy az ínyencek számára lexikális fejezeteket is tartalmaz például a repülőgéptípusokról, a légitársaságokról, a repülés történetének nagyjairól.

Nekem azonban mégiscsak a szlengszótár tetszik a legjobban, mert például olyasmit is megtanulhattam belőle, hogy ki a „századik utas”. Akarják tudni? Járjanak utána!