Madarat tolláról, embert mobiljáról

Közmondásváltozatok a felsőoktatásból

Daniss Győző, Népszabadság, 2005. május 5. 00:00

 

Majdnem háromszáz közmondás hatszor annyi elváltoztatását - röhögtető-megríkató-elgondolkodtató újraalkotását - tartalmazza az Éhes diák pakkal álmodik című karcsú kötet.

T. Litovkina Anna, a PTE szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Karának tanára és az ELTE néprajz szakán tavaly végzett Vargha Katalin főiskolások, egyetemisták közmondásleleményeit meg másoktól hallott "trendijeit" gyűjtötték kötetbe és írtak hozzájuk bevezetőt.

Kiderült, hogy a diákfantáziának nincs határa. A régi-régi, minden korosztálynak ismerős "Éhes disznó makkal álmodik"-nak legalább kéttucatnyi mai változata létezik. Köztük olyanok, amelyek közel vannak az eredetihez: Éhes diák pakkal álmodik, Részeg disznó rummal álmodik, Éhes ringyó makkal álmodik, Pedofil disznó kismalacokról álmodik. És olyanok, amelyeknek nagyobb a "gondolati akciórádiuszuk": Éhes disznó sokat röfög, Éhes disznó enni szeretne, Éhes disznó lassan hízik meg. Éhes makkal disznókat lehet álmodni.

Más közmondások változatai a mai technikához kötődnek. Így lesz az "Ember tervez, Isten végez"-ből Ember tervez, Windows lefagy; a "Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez"-ből Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed majd felhívja mobilon; a "Ki mint vet, úgy arat"-ból Ki mint installál, úgy szörfözik.

Néhány mondást - többnyire keserűen, néha valószínűleg okkal keserűen - visszájára fordít a diákelme. Új barátért ne hagyd el a régit! helyett: Új barátért hagyd el a régit!; Jó az okos a háznál helyett: Jó a buta a háznál; Kétszer ad, ki gyorsan ad helyett: Kétszer kap, ki lassan ad.

Addig jár a korpa a kútra, míg megeszik a disznók.

Addig jár a korsó a kocsmába, míg józan a vendég.

Addig jár a korsó a kútra, amíg a vízvezeték-szerelő megérkezik.

Addig jár a korsó a kútra, amíg bele nem esik.

Addig jár a korsó a kútra, amíg bele nem lökik.

Addig jár a korsó a kútra, amíg egyszer csak reccs.

Addig jár a korsó a kútra, amíg meg nem nyitják a kocsmát.

Addig jár a korsó a kútra, míg műemlék nem lesz belőle.

Addig jár a korsó a kútra, míg el nem veszik.

Addig jár a korsó a kútra, míg el nem "kapják" a vízhordó lányt.

Nem hiányoznak a könyvből - persze, hogy nem hiányoznak - a "felsőoktatási" parodizálások sem: a címlapon olvashatón kívül Lassan tanulj, tovább jársz iskolába (eredetileg: Lassan járj, tovább érsz); Csak a halott tanár a jó tanár (eredetileg: Csak a halott indián a jó indián); Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani se tudja, igazgatja (eredetileg: Aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja).

És így tovább és így tovább, egészen az ezerhétszáz-valahányadik tételig. Egyelőre. Mert máris készül a bővített kiadás - aki a legjobb új "ferdítéseket" küldi el az antiproverb@yahoo.com e-mail-címre, pénzjutalmat kap és Litovkina Anna májusban megjelenő, Közmondástár című kötetét.