Könyvbemutatók a PTE-n
2005. április 08. 11:26
Educafe

 

Április 11-én, hétfőn 16.00 órakor a PTE IGYFK Diáknapok keretében az "Éhes diák pakkal álmodik" - Egyetemisták közmondás-elváltoztatásai és a "Viccében él a nemzet" - Magyar közmondás-paródiák c. könyvek bemutatójára.
 

Házigazda: Mráz Katalin elsőéves kommunikáció – magyar nyelv és irodalom szakos hallgató (PTE IGYFK, Szekszárd)
Vendégek: Kocsis Imre Antal polgármester, dr. Daczi Margit (PTE IGYFK, Szekszárd), Küllős Imola, MTA Doktora (ELTE BTK) és Kékesi Anita elsőséves tanító szakos hallgató (PTE IGYFK, Szekszárd)
A köteteket bemutatja: Lendvai Endre, az MTA Doktora (PTE BTK)

Helyszín:
Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara, „A” épület, fsz. nagyterem (Szekszárd, Rákóczi út 1.)

A bemutató után a szerzők és az illusztrátor dedikálják a könyveket, amelyek a helyszínen kedvezményes áron (kötetenként 600 Ft-ért) megvásárolhatóak.

Az "Éhes diák pakkal álmodik" Egyetemisták közmondás-elváltoztatásai c. könyv több mint 1700 közmondás-paródiát tartalmaz, amelyekben mintegy 287 ismert magyar közmondás fedezhető fel. A ferdítéseket a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara hallgatói jegyezték fel, gyűjtötték és alkották.
Illusztrátorok: Kékesi Anita és Vörös Ágnes (PTE IGYFK, Szekszárd)
Borító: Olga Mirenszkaja (München)
Lektorok: Daczi Margit (PTE IGYFK, Szekszárd), Lendvai Endre (PTE BTK, Pécs)
Tördelés és grafikai munkák: Földvári Gabriella és Philipp András (Budapest)
Nyomdai munkálatok: Walég Kft. (Budapest)

A "Viccében él a nemzet" Magyar közmondás-paródiák c. könyv közel 1500 közmondás-ferdítést tartalmaz, amelyekben mintegy 324 ismert magyar közmondás fedezhető fel, többnyire az utóbbi 25 év publicisztikájából, az Internetről, valamint a magyar szépirodalomból, továbbá szóbeli közlések, hirdetések, stb. alapján.
Borító: Olga Mirenszkaja (München)
Lektorok: Daczi Margit (PTE IGYFK, Szekszárd), Balázs Géza (ELTE, Budapest; BDF, Szombathely)
Tördelés és grafikai munkák: Földvári Gabriella és Philipp András (Budapest)
Nyomdai munkálatok: Walég Kft. (Budapest)

T. Litovkina Anna a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának professzora (Szekszárd), Magyarországon és külföldön egyaránt elismert közmondáskutató, hat könyvet, valamint több mint negyven tanulmányt és könyvfejezetet írt a magyar, angol, amerikai, és orosz közmondások témakörében.

Vargha Katalin 2004-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz szakán, szakdolgozatát a közmondás-paródia műfajáról írta. Ennek mellékleteként közreadott egy gyűjteményt az utóbbi negyed évszázad magyar közmondás-paródiáiból.

Felhívás: Jelenleg is folyik az adatgyűjtés egy nagyobb gyűjteményhez, várják a közmondás-ferdítéseket május 30-ig az antiproverb@yahoo.com email-címre. A legtöbb, legérdekesebb, kötetekben nem található közmondás-ferdítés beküldője 3.000 forint pénzjutalmat kap, és T. Litovkina Anna Közmondástár c. könyvét, amely 2005 májusában jelenik meg a Tinta Könyvkiadó gondozásában.