Beszél Ön kémül?

NOL • 2002. július 17. 14:22

 

Nyilván nem lehet titkos telefonbeszélgetésben úgy bejelentkezni, hogy „helló, John Smith ügynök vagyok, Kalinyingrádból, Johnny, hallol? A CIA igazgatóját keresem. Megszereztem a titkos dokumentumokat, holnap indulok haza a 6.20-as géppel. Gyerekek hogy vannak? Vigyek vodkát?". A tolvajok és diákok mellett a kémek is kitaláltak egy ütős szlenget.

A Cég – regényekben, filmekben mindenki csak így beszél a CIA-ról.

Csirketáp – meggyőzés (nem erőszakkal); mikor egy ellenséges ügynököt próbálunk „megtéríteni”, hogy ezentúl nekünk kémkedjen.

Dada – olyan szovjet ügynök, aki a külföldre utazó delegációkat kíséri, nehogy valamelyik honfitársának kedve támadjon kint maradni.

Disznó – az oroszok így hívták az árulókat.

Edző – az ügynököket ő készíti fel egy bizonyos ügyre, eligazítótiszt-féleség.

Holló – férfi ügynök, aki másokat szervez be. Női megfelelője a fecske.

Kórház – az oroszok így nevezték a börtönt, az ott sínylődőket pedig betegnek.

Mese – a kém kitalált személyiségéhez meg kellett tanulni egy egész életutat, apró részletekkel, ez a mese.

Mézesmadzag – brit szleng arra a juttatásra (pénz, politikai karrier, szex), amit az együttműködésért cserébe kínálnak valakinek. Lehetséges fordításai még: konc, csali.

Suszter – olyan kém, aki hamis útlevelek, vízumok, diplomák, diákigazolványok, és egyéb dokumentumok hamisítására szakosodott.

Vakond – egy ügynököt elküldenek egy ellenséges szervezethez, hogy ott dolgozzon, és adja ki az infókat. Vagyis a vakond egy külső „tégla”.

Vámpír – olyan ügynök, aki halott emberek adatainak, életrajzának néz utána, hogy a kém a bőrébe bújhasson.