Megjelent a Szlengszótár

MTI
 
2008-09-25 20:18   Utolsó módosítás: 2008-09-25 19:50

Mókuskál, rácuppan, szurdzsa és böllent - többek között ezen kifejezések jelentését is megismerheti a szlengben járatlan kíváncsi olvasó a Parapatics Andrea összeállította Szlengszótárból. A csütörtökön bemutatott könyvben a mai magyar szleng 2000 szava és kifejezése kapott helyet.

A fiatalok sajátos nyelvezetének egyes szavait és kifejezéseit példamondatokkal is illusztráló gyűjteményt szerzője elsősorban érdekességnek szánja. A nyelvész végzettségű Parapatics Andrea ugyanakkor hozzátette: a felnőttek számára sokszor érthetetlen kommunikációs folyamatok egyes elemeit a tanárok és a szülők könyve segítségével "dekódolhatják".

Így ha egy aggódó anyuka azt hallja fiától, hogy "egy tupper kecójában bekarmolt a hétvégén és ezért most offon van", akkor a szógyűjteményt fellapozva máris megtudhatja, hogy csemetéje egy marihuánát rendszeresen fogyasztó személy lakásán tartózkodott, ahol jelentős mennyiségű alkoholt vett magához, minek következtében jelenleg pihenésre van szüksége.

A szerző - maga is fiatal lévén - elsősorban személyes környezetéből gyűjtötte be a szótárt alkotó kifejezéseket. A barátok és ismerősök mellett a különböző járművek törzsközönsége, valamint az internetes fórumok és blogok is hasznos forrásnak bizonyultak - mondta az MTI-nek Parapatics Andrea.

A nyelvész végzettségű szerző, aki jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója csaknem három éve foglalkozik szlenggel, szakdolgozatát is a fiatalok lazaságot és rejtőzködést egyszerre kifejező nyelvezetéből írta. Hangsúlyozta, hogy a szlengnek nincs nyelvészeti definíciója, épp ezért nehéz meghatározni, hogy mely fogalmak tartoznak a körébe és melyek nem.

A Szlengszótár, amely a TINTA Könyvkiadó Az Ékesszólás Kiskönyvtára című sorozatának legfrissebb kötete, egy fogalomköri mutatót is tartalmaz, amely a magyar szótárirodalomban elsőként mutatja be tematikus csoportokba rendezve a hasonló jelentésű szlengszavakat.