Balázs Fecó hesszelte a bigéket

Írta: Szabó

2008. október 29. (http://www.helyitema.hu/Mozaik/Balazs-Feco-hesszelte-a-bigeket.html)

A szlengszavak használata egy csoporthoz való tartozást jelent, divatossá teszi a használóját és kirekeszti azokat, akikre esetleg nem tartozik a közlendő. Létjogosultsága tehát van, a kérdés csak a mérték. Mikor lehet szlengben beszélni és kivel? Baj-e, ha a köznyelvbe is beépülnek a kiferdített szavak? Még ha zavaró is, elkerülhetetlen.

– Régen a vásárokban a tolvajok saját nyelvükön figyelmeztették egymást a csendőrveszélyre, vagy szóltak, hogy kinél van jól megtömött erszény. Innen ered a tolvajnyelv kifejezés – magyarázta Kiss Gábor, a szlengszótár kiadója. – Ma már elkülönül a fővárosi és a vidéki szleng, de egyes iskoláknak is meglehet a saját nyelvezetük. Fontos azonban leszögezni, hogy ez nem törvénykönyv, csak leltár. Senkit nem biztatunk arra, hogy egy állásinterjún ezt mondja: „Hé góré, mennyi lesz a zsé?”

Zenészeinket leteszteltük, mennyire járatosak a szlengben.Lola, a tinisztár jól ismeri a gyökér kifejezést, amivel a kellemetlen embereket illetjük. A csunyul, illetve a jagelló szavakat azonban még nem hallotta. – Persze, én is használok szlengszavakat, a barátaimmal megvan a saját nyelvünk. De az nagyon idegesít, ha valaki ezt kérdezi: „vágod?” – magyarázta a fiatal énekesnő.

Balázs Fecó jobban teljesített a teszten, ő csak az ivásra használt csunyul kifejezést nem hallotta még. – A jagelló rendőrt jelent – nevetett a zenész, aki szerint az ilyen kifejezéseknek a 60-as években volt a legnagyobb divatja. – Akkor nagyon menő volt a szleng, főleg a zenészek között. A lányokat hívtuk bigének, gádzsinak, csajszinak – emlékezett Fecó, aki végigzenélte az elmúlt harminc évet. – A zenészeknek mindig is megvolt a saját nyelvezetük. Vannak kifejezések, amelyek a rockerekre jellemzőek, de vannak, amelyeket főleg a cigányzenészek használnak. Nálunk mindennapos, hogy a nézni helyett a hesszelnit használjuk, a hallgatni helyett pedig kengyázni!