ACHERON — Barlangász szleng

http://acheron.uw.hu/szleng.html

Pár szó, amit főleg barlangászok használnak és nem biztos, hogy mindenki érti. A barlangász szakszavakat (heliktit, márga, kürtő stb) nem fejtem ki, lévén nem szlengszavak

B

Babásít — Hosszú kötelet szakszerűen (kötél-baba alakúra) összeteker. Használható igekötők a be-, össze- és fel-, de igekötő nélkül is helyes. (Pl.: Ha bebabásítottad a kötelet, elrakhatod.)

Bag — Általában kamionponyvából készült, változó (5–80 liter) űrtartalmú, hengeres zsák, sok füllel. (Pl.: Bageld el a kötelet!)

Besukizni — Ráülni a saját lábra úgy, hogy csak a kéz segítségével lehet azt kivenni magunk alól. Suki Eszter csinálta folyton ezt, róla lett elnevezve. (Pl.: Besukiztam!)

Bikázni — Biztosítani valamit elmozdulás ellen. Általában az ereszkedő csigát szokták lebikázni.

D

Dedangerizál — A beülőn lévő hevederek végét visszadugja mégegyszer a DANGER feliratú biztosító csattba. Tehát „nagyon lebiztosít”, „veszélytelenít„. De a „danger” rész a szóban a feliratból ered és nem magából a „veszély” szóból. (Pl.: Nézd meg, hogy dedangerizált-e a beülőd!)

Depó — Barlang bontásakor kitermelt anyag lerakata, általában nincs messze a bontás helyétől.

Dönci — Denevér.

E

Ereszke — A slószon lévő ereszkedőgép: általában szimpla- vagy stopcsiga.

G

Gépház! — Olyan bontáskor, ha kötéllel és csigával emeljük ki a kiterment anyagot, és a kötelet nem a bontó ember húzza, akkor erre a kiáltásra tudják, hogy megtelt a vödör (vagy vonszoló), lehet húzni.

H

Herélt nittfül — Olyan nittfül, amiből hiányzik a csavar.

K

Karbid — CaC2. Egy olyan kemény, kőszerű anyag, amiből viz hatására C2H2 szabadul fel. Ezt elégetve világít a karbidlámpa. És még visszamarad karbidmész. A karbid igeként is használható és különböző igekötőkkel a cselekvés tárgya megváltozik. Bekarbidol: karbidot tesz a karbidtartályba, kikarbidol: a karbidmeszet (ami nem is karbid, hanem oltottmész) kiszedi a tartályból.

Karcsi — Bárminemű karabíner általános neve.

Kobak — A sisak másik neve.

M

Műnyúl — Általában polárból készült, magasnyakú, kezeslábas (esetleg kapucnis) overál aláöltözék. Jó hosszú zipzárral (majdnem a hát közepéig felér).

O

Okosító — A nyolcas csomó fülére húzott, szűk gumigyűrű, ami segít, hogy a benne lévő karabíner (általában kantároknál) ne lifegjen, és ezzel segítse a könnyebb beakasztást.

P

Pi! — Egyfajta hívószó. Messzire elhallatszik a barlangban. Információ tartalma kb annyi, hogy „Itt vagyok, és te?”. Esetlegesen előre meg lehet beszélni, hogy 1-2-3-4 pijjogás mit jelent, de ennél több már követhetetlen.

S

Samu — Bontáshoz használt nagykalapács.

Slósz — Kötéltechnikai felszerelés összességének a neve. Tartalmaz mászó- és ereszkedőgépeket, karabínereket, beülőt, lépőszárat esetleg kötelet. Nem tartalmaz viszont barlangászruhát, nittelő dolgokat (nittfül, nittkulcs, stb).

Stand — Olyan kialakított hely (általában a falon), ahol biztonságosan megállhatunk, rendezkedhetünk.

T

Travi — Két falas mászás. (Pl.: A hasadékon travizva kell átmenni.)


És itt van egy dolgozat, amit a neten találtam. Címe: A debreceni barlangászok szlengje (103 936 Byte). Készítette: Illés Éva. Köszönet neki érte!