Könyvajánló (http://www.necc.hu/kult/konyv_126.html)

Tímár GyörgyFazekas István: Szleng-szószedet

Az az igazság, hogy egy másik könyvet ajánlanék, de nem tudom, hogy az most kapható-e. A Kövecses Zoltán-féle Magyar szleng szótár ugyanis sokkal tágabb, színesebb, átfogóbb mint ez a most megjelent. Természetesen ezt az összeállítók is tudják, ezért nem véletlen, hogy az előszavukat így kezdik: „Könyvünk nem vállalkozik többre, mint hogy egy merítésnyi anyagot mutasson be a magyar szleng tengeréből”. Ennek ellenére, ha nincs meg a Kövecses-féle szleng-szótár, érdemes beszerezni ezt a zsebszótár méretű igényes kiadványt.

Sokan, sokat vitatkoznak arról, hogy a szleng mennyiben laposítja el, vagy épp színesíti a nyelvet. Erre természetesen egyik könyv sem ad választ, csupán arra vállalkozik, hogy összeszedje azokat a leggyakoribb szavakat és kifejezéseket, amelyek beépültek a magyar nyelvbe. Ami biztos, hozzátartozik a nyelvhez és a kultúránkhoz, vagyis lehetetlen megkerülni. Ezért is születnek az efféle szótárak. Tímár György és Fazekas István szószedete amúgy terjedelemben sem kíván versenyezni a Kövecses-féle gyűjtéssel: míg a Magyar szleng szótár 7000 szót tartalmaz, ez az új „csupán” 2300 címszót. Ezen kívül nem is ad értelmezést és etimológiai magyarázatot, csupán köznyelvi megfeleltetést. Illusztrálja a magyar jassznyelv gazdagságát, s részint a forrásait is azzal hogy föltünteti a származási nyelvet, ha biztosan megállapítható, hogy a szó cigány, jiddis vagy épp francia eredetű.

A Szleng-szószedet rövid szlengtörténeti áttekintést is nyújt bevezetésképpen, az olvasó megtudhatja a francia „jargon” vagy épp a spanyol „jérigonza” kifejezés eredetét, amelyek a bűnözők titkos nyelvei voltak az adott nyelvterületen. Maga a szótár lényegében alfabetikus rendű címszavakból áll, amelyeknek a köznyelvi megfelelőjét, valamint az esetleges származási nyelvet, és ritkán, a szakzsargon esetében a szakágakat tűnteti fel. Függelékként szerepel a számnevek „szlenges” megfelelőinek jegyzéke is, de ha van lehetőséged, vagy komolyabban érdekel a téma, szerintem inkább szerezd be a Kövecses-féle Magyar szleng szótárt.