Nyelvészeti munkákban használható betűkészletek
MÁR NEM FRISSÍTETT, ELAVULT OLDAL!!!
(Ez az oldal már meglehetősen régi. Mivel még a UNICODE bevezetése előtt készült, számos megjegyzése, különösen a különböző idegen nyelvek betűkészleteivel kapcsolatosak, idejét múlta. Könnyen elképzelhető, hogy a linkek egy része sem él már. De a saját készítésű betűkészletek folyamatosan frissítve vannak, még ha formátumuk megmaradt is a régi 255 karakterhelyes ANSI kódkiosztásban.)

Unicode fonts for Windows computers: http://www.alanwood.net/unicode/fonts.html

A magyar egyezményes és finnugor átírás betűkészlete egyelőre nincs közforgalomban, ezért az e fonetikus átírások betűit tartalmazó fontokat egy részét a magyar MS-Windows 3.1 Times New Roman betűcsaládjához Fontographer (V3.5) fontkészítő programmal Kis Tamás készítette el. Ezeket a betűket lentebb a fontok nevére kattintva szabadon letöltheti.

A Times New 1–5Diacritical nevű fontok a magyar egyezményes hangjelölés és a finnugor átírás egyes betűit tartalmazzák (nem mindet, de nagyon sokat; illetve számos nyelvtörténetből ismerős betű is előfordul a fontokban) normál álló és dőlt formátumban, a DiacritCyr Times New Roman néhány mellékjeles cirill betűt (normál dőlt és félkövér dőlt), a Greek a teljes ógörög ábécét normál álló és dőlt formátumban, a Times Finno-Ugric 1–5 pedig néhány finnugor nyelv mai és régebbi irodalmi nyelvének mellékjeles és a szláv ábécékből hiányzó cirill betűit. Ezek a karakterkészletek meglehetősen régen készültek, ezért használatuk a UNICODE-os Windowsokban, újabb szövegszerkesztőkben kicsit nyűgös lehet. Célszerű angol billentyűzetkiosztást kérni a gépünktől, mielőtt ezeket a fontokat akarjuk írni, vagy Karaktertáblával is hibátlanul be lehet szúrni az egyes betűket. A fontok legtipikusabb „hibájaként” azt is meg kell említeni, hogy az ezekben található betűk „szétnyomják”, nagyobbá teszik a sortávolságot, ha a szövegszerkesztő ezt engedi (pl. mert automatikus sortávolságra van állítva). Ennek elkerülésére a sorközt rögzítettre kell venni, pl. a Wordben: Formátum — Bekezdés — Sorköz: Pontosan. A „Pontosan” értéke állítható, ami függhet a betű méretétől (alapból lehet a betű nagyságának 120%-a, tehát 10 pontos betű esetén 12 pont a sorköz), illetve attól, hogy sűrű vagy szellős sortávolságot akar a felhasználó.

Az egyes fontokat tömörített (*.ZIP) file-ok tartalmazzák. A TTF kiterjesztésű TrueType fontok melletti PDF file-ok az eligazodásban segítő kiosztás-táblázatokat tartalmazzák. Ezek segítségével az egyes karakterek könnyen megtalálhatók.

Az APhI (IPA) legjobban a Times New Roman betűcsaládhoz illeszkedő betűkészletét a Times New Roman Phonetic font tartalmazza, de természetesen remek anyag található az IPA hivatalos oldalain is (http:/www.arts.gla.ac.uk/IPA/ipafonts.html).
Baski Imre készítette el a turkológiai munkákban nélkülözhetetlen arab és mellékjeles cirill fontokat.
Cirill fontok többféle stílusban
Arab fontok hatalmas választékban
További fontok címeinek gyűjteménye

 FONTos linkek

Zsigri Gyula Windows TrueType fontjai nyelvészeknek és filológusoknak:

További „fontos” helyek Zsigri Gyula válogatásában:

Fontboard (a fentebbi fontok összegyűjtve, számos linkkel): http://zsigri.freeweb.hu/fontboard/index.html.
A dallasi Summer Institute of Linguistics fontjai
SIL Encore IPA fontok
Linguist's Software
Cards: True Type Font for Windows
A Bitstream Inc. óriás Unicode fontja arab, héber, kínai, japán és koreai karakterekkel.

A http://titus.uni-frankfurt.de/software/fonts/ címről TITUS fontokat tölthet le (copyright 1995, Jogi Weichware), és ugyanitt a kódkiosztás is megtalálható. Ezek a következők:

Amennyiben szüksége lenne olyan karakterekre, amelyek hiányoznak az itt található betűkészletekből, írjon Kis Tamásnak a


Hogyan tudunk japán és kínai karaktereket megjeleníteni és gépelni? (elavult, XP előtti!)


Gyakran szükség van a szabványostól eltérő billentyűzetkiosztásra. Ezeket a legkönnyebben a Janko's Keyboard Generator-ral lehet megcsinálni (ez Windows 95/98-hoz való KBD file-okat hoz létre), pusztán az adott nyelv kódlapját, majd a legyártott file-t kell installálni. (elavult, XP előtti!)

Pl. egy saját orosz billentyűzethez: cirill kódlap telepítése: Sajátgép > Vezérlőpult > Programok hozzáadása > Windows Telepítő > Egyéb kódlapok használata ...
(Ha nincs Windows 95/98 CD kéznél, akkor keresni kell az interneten egy ie3lpkpe.exe-t)

Ha a cirill kódlap már telepítve van, ki kell venni a Windows 95/98 CD-t a meghajtóból, és telepíteni a létrehozott *.KBD file-t (pl. a KBDRU.KBD-t): Sajátgép > Vezérlőpult > Billentyűzet > Nyelv > Hozzáadás > Orosz > OK > a „Lemez behelyezése” üzenetre: OK > a „Fájlok másolása” párbeszédablakban: Tallózás > megkeresni a KBDRU.KBD file-t, kijelölni, és OK > a „Fájlok másolása” párbeszédablakban: OK.

Ha a Windows 95/98 CD rá van másolva a winchesterre (ti. akkor azt a Windows meg fogja találni, és a saját orosz billentyűzetét fogja telepíteni) vagy ha már az adott KBD file telepítve van, felül kell írni a C:\WINDOWS\SYSTEM könyvtárban található KBDRU.KBD-t az újjal, és újraindítani a Windowst.


Font.hu

Magyarnyomdasz.hu

TrueType Typography (linkek, utilityk, leírások)

Unicode fonts for Windows computers

Fonts.com/ (Fonts.com/FindFonts/)

Myfonts.com/

 

MÁR NEM FRISSÍTETT, ELAVULT OLDAL!!!